بیانیه تازه طالبان در مورد امنیت و مصونیت خبرنگاران مبهم است و اطمینان بخش نیست

۱۸ ثور ۱۴۰۰

کابل- مرکز خبرنگاران افغانستان، بیانیه تازه طالبان در نشست مجازی با نمایندگان جامعه بینالمللی را مبهم می‌داند و از این گروه می خواهد موضع خود را به طور واضح و صریح در قبال خبرنگاران و رسانه‌های آزاد بیان کند.

روز گذشته، هیأتی از دفتر سیاسی طالبان در قطر به ریاست شیرمحمد عباس استانکزی، معاون تیم مذاکراتی این گروه در نشست مجازی با نمایندگان و سفیران امریکا، اتحادیه اروپا، آلمان، بریتانیا، ناروی، فرانسه، ایتالیا و سازمان ملل گفتگو کرده است.

محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر در صفحه توییتر خود نوشته است که در این نشست، هیأت طالبان نظر و معلومات خود را در مورد پالیسی این گروه برای "حل مسالمت‌آمیز[ مسأله افغانستان] و دیگر موضوعات مختلف سیاسی" با شرکت کنندگان نشست شریک ساخت."

در بخشی از این بیانیه آمده است که طالبان‌ " در مرحله آینده به همه دیپلماتان خارجی، ژورنالیستان و کارمندان مؤسسات بشری اطمینان می‌دهد که امنیت‌شان مصون می‌باشد، آن‌ها هیچ نگرانی نداشته باشند."

مرکز خبرنگاران افغانستان این موضع طالبان را امیدوار کننده می‌داند اما تصریح می‌کند که دیدگاه طالبان در زمینه حفظ امنیت و مصونیت خبرنگاران و رسانه‌های آزاد در کشور همچنان مبهم است. طالبان مشخص نساخته است که منظور این گروه از حفظ امنیت و مصونیت خبرنگاران در "مرحله آینده" چیست.

طالبان، سه روز قبل برخی از خبرنگاران و رسانه ها را به دروغ گویی و جانب داری دولت افغانستان  متهم کرده بود و هشدار داده بود در صورت دوام این روند، عواقب آن به عهده رسانه‌ها خواهد بود.

همزمان، احمد ضیاء سراج رئیس عمومی امنیت ملی در دیدار با شماری از نمایندگان شورای ملی گفته بود که تعدادی از رسانه‌ها به نفع طالبان عمل می‌کنند و و ادامه این وضعیت برای امنیت ملی قابل تحمل نیست. این اظهارات بسیار نگران کننده و خلاف تعهدات دولت افغانستان و قوانین کشور است که در آن حقوق خبرنگاران و رسانه‌ها به رسمیت شناخته شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان بر این باور است که رسانه‌ها و خبرنگاران در شرایط بسیار دشوار کنونی در راستای اطلاع رسانی به مردم به ویژه در مورد قربانیان جنگ، خشونت و فساد و ناامنی کار می‌کنند و باید امنیت و مصونیت آن ها تامین باشد و طالبان با توجه به افزایش حمله های هدفمند علیه خبرنگاران در کشور باید ثابت  کنند که در ادعای خود صادق هستند.

معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان نشان می دهد که بعد از امضاء  موافقت‌نامه صلح طالبان و امریکا ( در جریان سال ۱۳۹۹) حداقل ۱۱ خبرنگار و کارمند  رسانه بر اثر حمله های هدفمند مسلحانه در کشور جان باخته‌اند.