کابل، ۲۵ عقرب ۱۳۹۱
سمیع مهدی، مسئول بخش خبر و واحد سیاسی تلویزیون خصوصی «یک» جایزه بین المللی خبرنگاری نایت یا خبرنگار شجاع سال ۲۰۱۲ را بخاطر فعالیت منحصر به فرد رسانه ایاش دریافت کرد.
اینجایزه در مراسمی ویژه که در در شهر واشنگتن آن حدود ۵۰۰ تن از فعالان رسانهای شرکت داشتند به سمیع مهدی اهدا گردید.
قاسم محمد، خبرنگار تحقیقی از کشورکنیا، دیگر برنده جایزه بین المللی نایت است که گزارشی تحقیقی در مورد دزدان دریایی سومالیایی تهیه کرده است.
جایزه خبرنگار شجاع همه ساله به فعالان رسانهای که با وجود مشکلات، پایبندی خارق العادهای را در به کار گیری بالاترین معیارهای خبرنگاری نشان میدهند و یا برای قدردانی از بهترین فعالیت رسانهای در جهان که باعث به وجود آوردن یک تفاوت در زنده گی مردم شود، اهدا میگردد.
مرکز بین المللی خبرنگاران (ICFJ) با اعلام این موضوع گفته است که این خبرنگار انقلابی را در چشم انداز رسانهای افغانستان به وجود آورده است و او به عنوان یکی از بیشترین منابع قابل اعتماد خبری، مردم را طوری مشغول کرده است که تا اکنون گوینده دیگری این کار را نکرده است.
به گفته این مرکز، «دو برنامه مناظره کابل و نقاب که از سوی سمیع مهدی تهیه میشوند نقش بینظیری در پرداختن به بحث شفافیت و حقوق زنان در افغانستان داشتهاند.»
با باور این مرکز، سمیع مهدی به عنوان مسئول بخش خبر و واحد سیاسی تلویزیون یک؛ «سریعترین ایستگاه خبری در حال رشد» درافغانستان، در شماری از برنامهها از جمله «مناظره کابل»، پیشگام بوده است.
مهدی در این برنامه از رهبران سیاسی دعوت میکند تا در یک تالار عمومی که در آن شماری مردم حضور دارند به مناظره بپردازند و حاضران در تالار و حتی مخاطبان این برنامه زنده تلویزیونی میتوانند پرسشهای خود را در مورد موضوعات انتقادی به طریقههای مختلف مطرح کنند.
این یکی از معدود راههایی است که مردم میتوانند از کسانی که در قدرت هستند، خواهان حساب دهی شوند.
در یک تلاش دیگر این خبرنگار جوان، با راه اندازی برنامه «نقاب» تلاشی تازه برای توقف خشونت علیه زنان را آغاز کرده است.
در این برنامه که به صورت زنده پخش میشود، زنان با پوشیدن صورت شان با یک نقاب در مورد تجاوز و خشونتهای خانواده گی صحبت میکنند. استفاده از نقاب آنان را تشویق میکند تا بدون هراس و ترس ازانتقام گیری سخن بگویند.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا در یک پیام ویدئویی از برندگان اینجایزه تقدیر کرد و فعالیتهای خبرنگاران در شرایط دشوار را با وجود مخاطرات زیاد ستود.
سمیع مهدی نیز درسخنانی از مرکز بین المللی خبرنگاران به خاطر اهدای این جایزه تشکر کرد و با بیان پیشرفتهای افغانستان در عرصه آزادی رسانه ها طی یک دهه اخیر در مورد چالشها و نگرانیهای خبرنگاران جوان افغانستان صحبت کرد.
وی گفت: «در یک دهه اخیر نسل نو خبرنگاران به میان آمدهاند که رهبران سنتی، مقامهای فاسد، مافیای مواد مخدر، سنتهای ناپسند، خشونت و تروریسم را به چالش کشیدهاند و ما این کار را با قبول خطرات زیاد انجام میدهیم.»
مهدی اما تاکید کرد که خبرنگاران در مورد اینکه سطح کنونی آزادی بیان در افغانستان بعد از خروج نیروهای بین المللی در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴) دوام خواهد کرد یا نه، نگران هستند
جایزه بین المللی نایت به سمیع مهدی اهدا شد
