۲۹ عقرب ۱۳۹۹
هرات- پنجمین نشست رسانههای ولایت هرات با نام «آسیبشناسی روزنامهنگاری زنان در افغانستان» امروز با حضور شماری از مقامهای محلی، استادان دانشگاه، مدیران رسانهها، خبرنگاران و فعالان مدنی در شهر هرات برگزار شد.
در این نشست که از سوی «انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان» با مشارکت دانشکدهی ژورنالیزم دانشگاه هرات راه اندازی شده بود، از پژوهش «در کشمکش ماندن و رفتن؛ شناسایی دشواریهای روزنامهنگاران زن و تاثیر آن بر قصد ترک شغل روزنامهنگاری» رونمایی شد.
این پژوهش از سوی انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان با همکاری سه تن از استادان دانشکدهی روزنامهنگاری دانشگاه هرات؛ فیصل کریمی، وهاب صدیقی و هارون حکیمی انجام شده است.
فیصل کریمی، رئیس این انستیتوت و عضو گروه تحقیق یاد شده گفت که هدف این پژوهش، شناسایی دشواریهای خبرنگاران زن در افغانستان و تاثیر آن بر ترک این حرفه بوده است.
به گفته وی، این تحقیق بر پایه مصاحبه با ۱۵ خبرنگار زن از ولایات کابل، هرات، بلخ، قندهار و ننگرهار و کسب معلومات از طریق پرسشنامه از ۳۵۰ خبرنگار زن در ولایات نامبرده صورت گرفته است.
کریمی گفت:« برآیند بخش کیفی این پژوهش نشان میدهد که تهدیدهای امنیتی، کمبودن مزد، نبود تساوی جنسیتی در رسانهها، جامعهی سنتی و مذهبی افراطی، نبود امنیت شغلی و نگرانی از آیندهی کاری از دشواریهای سد راه روزنامهنگاران زن در کشور است.»
رئیس انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افزود:" آزار و اذیت جنسی در محیط رسانه، تبعیض در محیط کار، فرسودگی شغلی، نداشتن حمایت سازمانی و باور نداشتن مردان خبرنگار و مدیران رسانهها به توانمندیهای خبرنگاران زن از دیگر یافتههای کیفی این پژوهش است.»
وهاب صدیقی، عضو دیگر این کار تحقیقی گفت که متغیرهای خستگی روانی، بدبینی، مخالفت خانواده با کار، درک حمایت سازمان رسانهای و مخالفت جامعه با شغل با متغیرهای قصد ترک شغل زنان خبرنگار، رابطهی معنادار دارد.
سمیه ولیزاده، خبرنگار تحقیقی گروه رسانهای کلید در این نشست گفت که چالشهای امنیتی از تهدیدهای بزرگ سد راه کار روزنامهنگاری برای زنان در کشور است. به گفته وی، تهدیدهای امنیتی کار را برای روزنامهنگاران زن بیش از پیش مشکل ساخته است.
شیما وفا، خبرنگار در هرات گفت که معاش کم از دغدغههای جدی زنان خبرنگار در این ولایت است.
سهیلا عرفانی مدیر مسؤل رادیو معراج گفت که مشکلات امنیتی کشور، محدودیتهای خانوادهها و تبعیض جنسیتی در رسانهها از جمله مشکلات عمدهی خبرنگاران زن در کشور است.
وی افزود:«وجود چالشهای خبرنگاران زن در افغانستان سبب شده تا بسیاری از خبرنگاران زن اعتماد به نفسشان را از دست داده و شغل خود را ترک کنند.»
از سوی دیگر، سید نجیبالرحمان حدید، رئیس دانشکدهی ژورنالیزم دانشگاه هرات ضمن مهم خواندن انجام پژوهشهای علمی در مورد مشکلات خبرنگاران زن در کشور گفت نیاز است تا پژوهش های مشابه در مورد خبرنگاران مرد نیز صورت بگیرد و شرایط و وضعیت کاری آنان آسیبشناسی شود.
انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان کنفرانس رسانههای هرات را سالانه به منظور آسیبشناسی و بررسی وضعیت خبرنگاری و رسانهها در این ولایت برگزار میکند.